Sappeen kesäteatterin Kaikki oikein perustuu Anna-Leena Härkösen romaaniin. Ennakkotiedon mukaan esitys käsittelee suomalaista unelmaa, lottovoittoa, mutta oman kokemukseni mukaan se käsittelee myös elämää alkoholistin kanssa.

Kaikki oikein kertoo lottovoittajapariskunnasta: kosmetologi Eevistä (Karoliina Vanne) sekä hänen miehestään Karista (Ilkka Koivula), joka työskentelee Anttilan levyosastolla myyjänä sekä soittaa bändissä. Miehellä on alkoholiongelma – niin paha, että en pysty näkemään häntä koomisena hahmona, vaan koen elämäntilanteen hyvin surulliseksi. Minua ahdistaa Eevin tilanteessa elävät vaimot, jotka eivät kykene jättämään miestään, vaan käytöksellään tavallaan hyväksyvät alkoholin käytön, jota mies jatkaa loputtomiin. Surettaa ne miehet, jotka kokevat olevansa onnellisia vain juodessaan, kuten Kari. Minua ihmetyttää, miten ihmiset jaksavat nauraa sille, että joku kaataa kurkkuunsa tolkuttoman määrän viinaa ja toikkaroi.

”Ei sinun tarvitse tehdä minua onnelliseksi, riittää, kun et tee onnettomaksi”, toteaa Eevi miehelleen. Mutta kyllä mies teki, onnettomaksi.

Esitys tarjoaa toki minullekin hymyn hetkiä. Etenkin Eevin mummo ilahduttaa, olisin halunnut katsoa enemmänkin kohtauksia, joissa hän oli mukana. Pienetkin ilmeet olivat merkittäviä. Häntä esittävä Mikko Töyssy onnistuu erinomaisesti myös muissa rooleissaan, kuten vaikkapa virolaisena rakennusmiehenä tai veikkauksen virkailijana. Myös Merja Koivula esittää useita rooleja, ja koskettaa minua eniten iäkkäänä Helvinä.

Eevin ja Karin käynti hienossa ravintolassa on riemukas kohtaus Heikki Helan esittäessä tarjoilijaa ja Eevin ja Karin yrittäessä käyttäytyä kuten hienossa ravintolassa käyttäydytään. Nyt kun kerran on varaa.

Näyttää, että lottovoitto ei varsinaisesti tuo pariskunnalle onnea, mutta antaa kuitenkin mahdollisuuden maistaa uudenlaista elämää. Nyt heillä on mahdollisuus tehdä jotain sellaista, mihin vain varakkaat pystyvät, kuten vaikka otattaa täydellinen verenkuva yksityisellä lääkärillä!

Esitys sisälsi perinteisiä kesäteatterielementtejä kuten laulua, seksiä, ulkohuusin ja mopon. Se ei kuitenkaan tuota voittoriviä Johanna Loukaskoron julkaisemassa kesäteatteribingossa, jota tässä lainaan. @JLoukaskorpi #kesäteatteribingo

kesateatteribingo kaikki oikein

Kaikki oikein. Käsikirjoitus ja ohjaus Heikki Paavilainen. Sappeen kesäteatteri 3.7.2016.

Mainokset