Tällä kertaa katsomoni on kotona ja teatteri tulee kylään. Nimittäin radioteatteri.

Siemenet -kuunnelma on osa Radioteatteri liikkeellä -sarjaa, jossa Yle kiersi kymmenessä kaupungissa tekemässä kuunnelmia paikallisten teatterien kanssa.  Kuunnelman on käsikirjoittanut jyväskyläläinen Pirjo Hassinen, ja kuunnelman toteutti Jyväskylän kaupunginteatteri.

-Jokainen meistä miettii alkuperäänsä.

-Mitä minä muka olen halunnut tietää?

Hänellä on kylmä. Tiedämme sen, ennen kuin mitään on sanottu, sillä äänimaailma vie kuulijan lumeen ja ihmisen hytinään jossain kadulla. Sometimes I feel like a motherless child -kappale käy iholle, ottaa kuulijan kiinni. Tässä katsomossa voi nähdä, vaikka sulkee silmät.

Sampo (Jukka-Pekka Mikkonen )menee katsomaan, mikä on tuo kadulla värjöttelevä ryysyläinen, joka etsii häntä. Onko hän aiheuttanut tuolle miehelle jotain ikävää työnsä puolesta, irtisanonut kenties joskus, ajanut kadulle? Todellisuudessa tuo mies onkin aiheuttanut Sampolle jotain merkittävää, elämän.

Biologinen isä, nyt jo vanhus, Stidi (Jouni Salo) astelee Sampon elämään täysin yllättäen. Sampo ei ole kokenut olevansa äiditön tai isätön, sillä hän rakastaa adoptiovanhempiaan.

Tarinassa törmäävät kaksi eri sosiaaliluokkaa, kun sairas, ilmeisesti koditon alkoholistivanhus kertoo hyvin toimeentulevalle Sampolle olevansa tämän isä. Vaikka Sampo suhtautuu tulijaan ynseästi, hän kuitenkin tarjoaa tälle kotiaan siistiytymiseen. Sampon vaimo Vilma (Maija Andersson) ottaa yllättävän vieraan avuliaasti vastaan.

-Eikö niin että kuvittelit oman isäsi yhtä sporttiseksi kuin itse olet? – – Olet perinyt isäsi silmät, et pissanhajuisia housuja.

-Älä sano isä!!

Sampo pitää miestä vastenmielisenä, mutta raskaana oleva Vilma näkee hänessä sympaattisen vanhan miehen, joka täydentää sukupolvien ketjua. Heidän tulevalla lapsellaan on sittenkin isänkin puolelta juuret!

Ukkipaskaa!

Stidi on nöyrä ja anteeksipyytelevä, mutta Sampo ei ole halukas antamaan anteeksi. Miksi hän hyväksyisikään yhtäkkiä miehen, joka on hänet aikoinaan täysin hylännyt. Tunnen itsekin adoptoidun henkilön, joka ei ollut halukas tapaamaan biologista äitiään, kun tämä sitä vanhuksena lopulta pyysi. Muita lähiomaisia tuo biologinen yhteys voi kiehtoa jopa enemmän kuin sitä, joka on tullut jätetyksi, ja joka on ehkä koko elämänsä tehnyt töitä oppiakseen elämään asian kanssa. Vilma katsoo asiaa etäämmältä kuin Sampo.

Stidin viimeinen pyyntö saa Sampon tuntemaan syyllisyyttä ja vihaa. Miksi ja miten niin – se kannattaa kuunnella itse.

”Ei muuta kuin että jäisi joku muisto jollekin”, toivoo Stidi.

Pirjo Hassisen käsikirjoituksessa on lakonista komiikkaa. Tarinan vakavan teeman ohella minua hymyilytti useissakin kohden, esimerkiksi Vilman huolehtiessa onko vanhuksella joku ruoka-aineallergia, joka mahdollisesti vaikuttaisi tarjoiluun tai ottaako vanhus riittävästi vaatetta päälleen, kun menee ulos tupakalle. Mies, joka on selviytynyt kadulla jo pitkään, on tuskin koskaan saanut moista huolenpitoa!

Tätä kuunnelmaa oli helppo kuunnella, pisteet Jyväskylään niin käsikirjoituksesta kuin koko toteutuksesta; näyttelemisestä ja äänisuunnittelusta! Jouni Salon rouhea ja verkkainen ääni toi Stidin elävästi ainakin minun kuulokkeisiini, ja toimi hienosti yhdessä mm. Jukka-Pekan ja Maijan replikoinnin kanssa.

Kun kuunnelmaa valmisteltiin Jyväskylässä keväällä, järjesti kaupunginteatteri ja Yle Kuunnelmakahvit-tilaisuuden, jolloin minun ja muiden kiinnostuneiden oli mahdollisuus seurata pieni hetki kuunnelman tekoa Jyväskylän kaupunginteatterin studiolla. Tuo oli mielenkiintoinen kokemus, ja äänten kehittymistä kuunnelmaksi olisi seurannut pidempäänkin. Tämä vahvistaa myös entisestään motivaatiotani osallistua Tampereella ensi viikolla järjestettävälle kuunnelmakurssille!

Kuvat: kuunnelman graafinen pääkuva Yle, muut kuvat Paula Pasanen.

Käsikirjoitus: Pirjo Hassinen
Ohjaus: Hilkka Hyttinen ja Tuukka Toijanniemi
Äänisuunnittelu: Tuukka Toijanniemi

Rooleissa
Jukka-Pekka Mikkonen
Jouni Salo
Maija Andersson
Jouni Innilä
Piia Mannisenmäki
Alex Reed
Miikka Tuominen
Maritta Viitamäki

Kuunnelma Siemenet julkaistu 23.10.2016.

 

 

 

 

Mainokset