Yrittäjyys, yksinäisyys ja syyllisyys nousivat teemoiksi Ässiä hatusta -improvisaatioryhmän Riittävän realistista -esityksessä 11.5. Jyväskylän Ilokivessä.

Ketä kiinnostaa 35-vuotias tubettaja, joka käy silloin tällöin koiranäyttelyissä ja jonka merkittävin tapahtuma voi olla varpaan lyöminen lyhtypylvääseen? Tästä epäilystä kehkeytyy mielenkiintoinen improvisoitu tarina.

Näyttämöllä on kaksi huonetta ja neljä näyttelijää. Kummassakin huoneessa esitetään eri tarinat, jotka paikoitellen limittyvät. Yleisö päättää, että toiseen huoneeseen asettuvat serkukset Sirma Pellonpäästä ja Rauli Karstulasta (Susanna Juuti ja Jukka Kääntä), ja toiseen avantouintia harrastavat toisilleen entuudestaan tuntemattomat henkilöt (Sami Toivanen ja Lotta Roukala).

Yrittäjyys on pop ja nosteessa, ja se nousee yhdeksi teemaksi myös tässä improvisaatiossa, kun näemme sekä entisen yrittäjän traumoja että uuden yrityksen perustamisen intoa. Rauli ja Sirma perustavat Karstulaan soitinaskarteluyrityksen, jossa saadaan soimaan vaikka turppo!

Esitys oli hauska, eikä näyttelijöiden tarvinnut turvautua kertaakaan humalaisen tyypin esittämiseen. Oman pokan pitäminen näytti paikoitellen vaativan pinnistelyä.

Komiikasta huolimatta kohtaukset sisälsivät myös vakavampia hetkiä. Molempien tarinoiden miehet ovat yksinäisiä, toinen hieman ujo ja arka, toinen taas jäänyt nuoruuden kurjan liikenneonnettomuuden takia syyllisyyden koukkuun. Myös naisilla on omat taakkansa, joista he haluavat eroon.

Improvisaatio on jatkuvaa toisen huomioimista ja vastanäyttelijän kuuntelua. Ässiä hatusta -ryhmä malttoi olla hosumatta esitystä puhki. Ville Arvion valaistus ja Mesimaaria Lammin kosketinsoitto vahvistivat tunnelmia oltiinpa kohtauksessa sitten saunan lämmössä tai katsomassa tv-mainosta.

Toukokuu on Jyväskylässä improkuu. Viisi eri improvisaatioryhmää tarjoaa toukokuun aikana yhteensä yli 20 esitystä. Ässiä hihasta esittää toukokuussa vielä neljä kertaa improvisoituja ihmissuhdetarinoita otsikolla Riittävän realistista.

Näyttelijät: Susanna Juuti, Jukka Kääntä, Sami Toivanen, Lotta Roukala
Valot: Ville Arvio
Musiikki: Mesimaaria Lammi

Arvio on julkaistu Keskisuomalaisessa  13.5. 

Mainokset