Huoneteatteri 13.12.2019, Jyväskylä

Lontoolainen poikamies Richard Hannay tuo yöksi kotiinsa naisen. Aamulla tämä löytyy kuolleena hänen asunnostaan. Ennen kuolemaansa nainen on ehtinyt kertoa salaisuudesta, jota Hannay alkaa selvittää, samalla kun kintereillään on poliiseja, jotka syyttävät häntä naisen murhasta.

John Buchan kirjoitti vakoiluromaanin 39 askelta jo vuonna 1915, mutta näyttämölle siitä tuli romaania komediallisempi versio 2000-luvulla. Tunnetuksi tarina on tullut 1935 Alfred Hitchcockin ohjaamana elokuvaversiona. Jyväskylän Huoneteatterille näytelmän ohjasi Jani Ahonen.

Neljä näyttelijää 40 roolissa – salamannopeat vaihdot saavat teatterin mustat väliverhot heilumaan – aina roolin vaihtoa ei tehdä takahuoneen kautta, joskus roolista toiseen siirtymiseen riittää nopea hatun vaihto tai puhetyylin muutos, joissa etenkin Marjut Matala osoittaa monitaituruuttaan.

Lukuisista vaihdoista huolimatta näyttelijät eivät ylihätiköineet suorituksiaan.

Replikointi kuulosti toisinaan jäykältä, mutta toisaalta – katsoin pätkän Hitchkokin vuoden 1935 elokuvaa, ja samaa ajattelin siitäkin!

Hannayn pakoreitti vie meitä Lontoosta kohti Edinburghia ja Skotlantia. Absurdien eleiden ja liikkeiden parasta antia nähtiin hotellikohtauksessa, jossa henkilöiden epärationaalinen liikkumistapa oli yksinkertaisuudessaan kutittavan koominen. Myös suolla kulkeminen tai synkronissa tapahtuva junassa hytkyminen jäivät hienoina mieleen.

Näytelmä oli visuaalisesti tyylikäs. Roppakaupallinen pisteitä sille porukalle, joka suunnitteli ja toteutti lavastuksen, puvustuksen, valot ja sen miltä kaikki näyttää. Kuin olisi katsonut lavaa yhtenäisen aikaan ja paikkaan koodatun suodattimen läpi, jossa ruskealla oli rikkaasti sävyjä ja punaisella rohkeutta liehahtaa niitä vasten.

Valloittavuuspojoja myös oville ja ikkunoille, jotka sekä näyttivät huolitelluilta että niitä käytettiin kiinnostavasti. Lavaan oli saatu monenlaisia ulottuvuuksia, ja äänimaailma tuki kokonaisuutta.

Ohjaus Jani Ahonen
Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lukuisissa rooleissa Marjut Matala, Reetta Simonov, Pasi Ikonen ja Aki Reinikainen.

Lue lisää esityksestä ja varaa lippusi Huoneteatterin sivuilta